درمکتب سلیمانی (۷۷)
بسم الله الرحمن الرحیم
* چطور شد که ایشان بهعنوان فرمانده نیروی قدس که یک نیروی ویژه است انتخاب شدند ؟
سردار جعفری فرمانده سابق سپاه :حاج قاسم یک فرمانده کامل و جامع بود و استعداد این را داشت که مسئولیت نیروی قدس سپاه را بهعهده بگیرد. این پیشنهاد فکر میکنم در سال 76 به محضر حضرت آقا [امام خامنهای] داده شد و با موافقت ایشان، حاج قاسم از لشکر 41 ثارالله آزاد شد و به نیروی قدس آمد و همه ما در این 22 سال ثمره عملکرد و مدیریت ایشان را دیدیم. امروز موفقیت در گسترش مقاومت اسلامی و انتقال تجربیات جمهوری اسلامی به منطقه، عمدتاً مدیون تلاشهای حاج قاسم است.
یک نمونه، جنگ 33روزه حزبالله لبنان با رژیم صهیونیستی در اواسط دهه 80 بود. پیش از آن هم درگیریهای جزئیتری برای بیرون راندن رژیم غاصب اسرائیل از جنوب لبنان وجود داشت اما جنگ 33روزه یک جنگ جدی و کامل بود و لازم بود قبل از آن یک ظرفیتسازی بزرگ ایجاد میشد تا حزبالله بتواند ظرف 33 روز ارتش مجهز اسرائیل غاصب را شکست دهد.
این کارها فقط با تأمین سلاح و تجهیزات ممکن نمیشد، اینها همه نتیجه سیاست، تدبیر، شجاعت، جرأت، شهامت و فکر باز حاج قاسم و استفاده درست از ظرفیتهای حزبالله و انتقال تجربه و انتقال توانایی مدیریتی به حزبالله بود.
کمکهای مدیریتی برای توسعه و آماده شدن حزبالله و انتقال تجربیات دفاع مقدس خودمان به آنها، اقداماتی بود که در سالهای 76 تا 85 انجام گرفت تا حزبالله برای مقابله با ارتش اسرائیل آماده شود تا بتواند ایستادگی کند و در 33 روز آنها را شکست دهد.
** شیوه حاج قاسم فرماندهی در میدان بود
فرماندهی میدانی، تجربه دفاع مقدس بود. ما در صدر اسلام هم داشتیم که فرماندهان خودشان شمشیر میزدند و اینگونه نبود که عقب بنشینند و نگاه کنند؛ مثل مالک اشتر که در صحنه حاضر بود و فرماندهی میکرد و شمشیر میزد.
مدل فرماندهی اسلامی و انقلابی همین است و این الگو که حضرت آقا فرمودند "یک مکتب بود"، ریشه تجربیاتش به دفاع مقدس با مبانی اسلامی و قرآنی برمیگردد، بدون این حضور امکان نداشت این اقدامات مؤثر انجام شود. اگر هدایت در صحنه نبود، نه در دفاع مقدس میتوانستیم مأموریتهای مهم را انجام دهیم و نه در منطقه کارهای بزرگی مثل مبارزه با داعش، مقابله با طرحهای آمریکا و شکست اسرائیل صورت میگرفت.
فرماندهی که در میدان حضور دارد علاوه بر اینکه تصمیم درستی میگیرد و طرحریزی را درست انجام میدهد، به نیروها و فرماندهان پایینتر نیز انگیزه میدهد تا با جدیت تمام پای کار بیایند. این مدل فرماندهی، همدلی و نزدیکی ایجاد میکند. این مدل فرماندهی به شیوه رهبری نزدیکتر است و حاج قاسم از این بابت نیز در اوج بود و اساساً یکی از دلایل اصلی محبوبیت ایشان هم همین بود.
حاج قاسم از سال 61 تا 98 یعنی چیزی حدود 37 سال در همه عرصههای جهادی فرماندهی کرد و این حضور مستمر باعث اثرگذاری منطقهای و جهانی او شد.